Ett badkar var lösningen

Jag har under många år prövat olika lösningar för att leda bort regnvatten från stupröret vid garaget, totala takytan är ca 75m2 så det är ganska mycket regnvatten som kommer genom stupröret.
Har under åren provat med tunnor, rännor, rör och plastslangar som rullar ut sig själva när det regnar men inget har jag varit riktigt nöjd med. Rännor, rör och slangar har varit ivägen och tunnorna besvärliga att tömma. Det är ju så att regnar det rikligt behövar man inte vattna men blir det en längre torrperiod vill man ju regnvatten sparat.


Nu har jag kommit på den optimala lösningen.....tror jag.

Köpte ett begagnat badkar på Återvinningen som jag grävde ner i marken och ovanpå snickrades en trall i tryckimpregnerat virke. Då vatten är tungt valde jag att ha både badkarets ben och trallens ben stå på ett par tryckimpregnerade plankor. Under badkarets bottenventil gjordes en stenkista som tar hand om överskottsvattnet och under senhösten och vintern får ventilen alltid stå öppen.
Stupröret går ner genom ett hål i trallen och när badkaret fylls nästan till brädden öppnar en flottör automatiskt bottenventilen och släpper ut överflödet i stenkistan. Vattentrycket, som var förvånansvärt stort, gör att ventilen stängs när vattenytan sänks och flottören inte längre orkar hålla emot.
Här nedan finns ett par bilder och här en skiss (PDF) som visar "installationen" i genomskärning.

Kvar är att lägga iordning stenarna och fixa till gräset kring trallen
Luckan går att öppna om man vill hämta vatten eller spola ur badkaret.